foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/10, 2020

Polarbröd: Branden hade kunnat undvikas

Hade det bara funnits någon form av övervakning av brödet på svalbanan hade den stora branden som ödelade hela Polarbröds anläggning i Älvsbyn kunnat undvikas. Dessutom hade skadan "kanske kunnat begränsas om varje linje hade haft ett separat ventilationsaggregat med tillhörande kanalsystem", men då hade man inte kunnat utföra service under produktionstid. Det är några av slutsatserna i Polarbröds egen utredning, som nu blivit klar, och som fastslår att branden startades av en brinnande degklump som transporterats in i svalbanan.
Släckningsarbetet försvårades även av att brödet transporterades i en inneslutande trumma, och de luckor som man kunde öppna på denna var till för att lösa stopp och var inte lämpliga för att släcka bränder genom. Dessutom var svalbanans band av plast, som antändes av degklumpen, konstaterar företaget.

Arla i nytt Boxholmsbråk

Efter Arlas mycket omstridda flytt av tillverkningen av Boxholmsost till Östersund har företaget hamnat i ett nytt bråk – om de gamla fabrikslokalerna. Boxholms kommun har köpt lokalerna och skulle få tillträde idag – men Arla vägrar lämna över nycklarna.
"Vi har lagt ett bud på mejeriet, skrivit köpekontrakt och hade tillträde i dag, 1 oktober. Men nu vill Arla plocka dän inventarier och det vill vi inte gå med på", säger Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, till Aftonbladet.
Inventarierna var viktiga eftersom kommunen tänkt sig ny livsmedelsproduktion i den gamla fabriken, där företag skulle få hyra in sig. Men Arla hävdar bestämt att ett par silos inte ingår, att företaget och kommunen varit överens om detta, och vill nu har mer tid på sig att reda ut frågan om dem.
"Kommunen vill att de ska ingå i köpet, men vi behöver den till ett annat mejeri", säger Erik Bratthall på Arlas presstjänst.
Kommunen har nu begärt kvarstad på inventarierna. Under tiden växer ilskan på orten ytterligare. Gruppen Boxholmsostens Vänner utesluter inte att det kan bli nya protestmarscher, och tänker trycka på tills Arla gett med sig.
"Jag förstår inte hur Arla har mage att göra så här. Först lägger de ner ett mejeri som de köpte och lovade att driva i evinnerlig tid. Och när de sedan lagt ner det, fortsätter de att sälja dålig ost producerad i Östersund", säger talespersonen Johan Birath.

Sundsvallsbryggeri exporterar till Kina

Vasa Bryggeri i Sundsvall ska börja exportera "stora volymer" Sundsvalls Öl till Kina. Samarbetet med företaget Origreen för ändamålet kan även på sikt innebära att Vasa Bryggeri får exportera läskedrycken Portello samt sin julmust.
"Vi håller även på att utveckla en variant av vårt varumärke 'Rent Norrländskt Vatt’n' med naturliga aromer och smaker av blåbär och björksav. Detta specifikt för den kinesiska marknaden", säger vd Niclas Nilsson.
Till en början ska minst två miljoner buteljer Sundsvalls Öl exporteras under fem år.

Mer bonus för vego på Hemköp

Den som handlar vegetariskt på Hemköp ska få dubbla bonuspoäng. Tanken är att minska konsumtionen av kött – av klimatskäl – genom att ge kunderna incitament att välja annat. Exakt vilka varor som ska ge mer bonus kommer att variera, säger kedjan till Svenska Dagbladet.

Läkerol höjer rösten för brösten

Läkerol "höjer rösten för brösten" under årets Rosa Bandet-kampanj och skänker ensumma för varje såld ask till bröstcancerforskningen. Dessutom kommer man att sätta upp rosa displayer för sina pastiller i handeln för för att uppmärksamma saken.

Löfbergs samarbetar med Sproud

Ärtbaserad mjölkersättning i kaffet – det är möjligen visionen när Löfbergs nu börjar samarbeta med svenska Sproud, som tillverkar just sådant.
"När våra egna baristor säger att Sproud Barista är det godaste och bästa växtbaserade alternativet de provat är det inget att tveka på. Det vill vi naturligtvis att fler ska få uppleva", säger Stefan Ekdahl, försäljningsdirektör på Löfbergs.
Samarbetet ska vara långsiktigt, men exakt hur det kommer att se ut har inte uppgetts.

Atria handlar färdigmat

Atria köper färdigmatstillverkaren Domretor i Kauhava i Österbotten. Atria köpte knappt 25 procent av företaget 2013 men köper nu även upp resten. Köpesumman har inte uppgetts.

Skåne-Möllan steg

Skåne-Möllan steg med 2,56 procent till 480:00 SEK på ganska stillsamma börser på fredagen. Salmar och Bakkafrost följde närmast efter, med plus 1,93 respektive 1,63 procent till 539:40 respektive 622:00 NOK.
Bayn Group föll samtidigt med 3,88 procent till 7:67 SEK, medan Optifreeze föll med 3,52 procent till 242:70 SEK, och Sjöstrand Coffee föll med 3,33 procent till 1:02 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,23 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,86 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,32 procent.

Gomidda: Där rök fredagsvinet

I Villamalea i Spanien är det sorg just nu. På vintillverkaren Bodegas Vitivinos anläggning sprack nyligen en tank – och 50 000 liter rött vin forsade ut under former som närmast ger associationer till Bibelns apokalyps eller möjligen den där hissen i The Shining. Ty på den virala video som visar händelsen och som bland annat lagts upp av Radio Albacete ser det onekligen ut som forsande blod.
Nu var i och för sig inte händelsen så särskilt blodig för företaget, som brukar producera uppemot hundra gånger så mycket vin per säsong mot vad som rann ut, och det var väl inte riktigt det finaste vinet i världen som gick till spillo, om vi förstått saken rätt, men det är ju en förarglig förlust som kunnat användas på bättre sätt.
Hur var det nu han sa, Obi-Wan? Känslan av en stor skälvning, som om miljoner röster skrek ut i fasa?