foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/10, 2020

Foodora öppnar matbutiker

Foodora, som hittills enbart levererat mat, ska öppna sina första egna matbutiker i Sverige. De första "Foodora Markets" kommer att finnas i Stockholm, men fler ska enligt planerna komma på andra håll i landet.
"Foodora market är en gamechanger. Vi kan leverera i stort vad som helst under 30 minuter", säger vd Hans Skruvfors.

DC anställer 375

Danish Crown ska nyanställa 375 personer vid tre slakterier i Danmark. Flest nya jobb, 160 stycken, kommer till slakteriet i Ringsted. Ökad efterfrågan från Asien och fler grisar till slakt ligger bakom utökningen.

Facklig besvikelse efter Las-haveri

"Det var utredningen som sänkte förhandlingen mellan parterna. Den borde aldrig ha tillsats och behöver slängas i papperskorgen". Det säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Handelsnytt efter att förhandlingarna om förändringar i Lagen om anställningsskydd, Las, mellan fack och arbetsgivare bröt samman inatt.
Utredningen som Linda Palmetzhofer syftar på är ett resultat av januariöverenskommelsen, presenterades i somras, och innebär i korthet minskat inflytande för facket vid uppsägningar och större avsteg från turordningsreglerna, samtidigt som kravet på anställningstid för att få förtur till fast anställning kortas. Denna blir lag 2022 om parterna inte kan enas om något annat, något som facken ser som ett hot från Centerpartiet och Liberalerna.
"Om Centern och Liberalerna inte drivit igenom Las-utredningen hade förutsättningarna för att enats varit betydligt bättre. Den har definitivt påverkat utgången av förhandlingarna", säger Eva Guovelin, förbundsordförande för Livs.
Från arbetsgivarsidan välkomnas däremot snarare tanken på att utredningen, som Livsmedelsföretagens (LI) förhandlingschef Henrik van Rijswijk anser är " mycket välskriven", blir lag.
"Det är nu upp till regeringen att utifrån förutsättningar i den så kallade januari-överenskommelsen lagstifta om ändringar i anställningsskyddet. Vi bedömer detta som en bra lösning under rådande omständigheter", säger denne.
Regeringen vill dock se fortsatta förhandlingar, och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska diskutera saken med parterna.

Bryggmästarn vann mot Åbro – i första ronden

Bryggmästarn i Boden har vunnit rätten att få fortsätta att använda namnet, efter att Åbro stämt företaget för varumärkesintrång. Bryggmästarn förlorade visserligen i Patent- och Marknadsdomstolen, men överklagade till Patent- och Marknadsöverdomstolen och vann, rapporterar Norrländska Socialdemokraten. Tvisten om själva varumärkesintrånget kommer dock att fortsätta i Stockholms Tingsrätt.
Under tiden har Bryggmästarn tillfälligt gått under namnet "Tre Pudlar".

WWF vill se bättre vegovanor

"Vi har blivit duktigare, det är en trend att vi äter mindre men bättre kött. Men det räcker inte. Utvecklingen måste fortsätta och nu har vi underlag för att välja mer och bättre vego". Det säger Världsnaturfonden WWF:s matexpert Anna Richtert, som med en ny guide vill få svenskarna att inte bara äta mer vegetariskt – utan rätt vegetariskt.
Bland det som WWF vill att vi ska äta mindre av finns nötter, kokos, avokado, banan och dadlar, med undantag för ekologiska varianter, eftersom produktionen riskerar biologisk mångfald eller kräver mycket vatten.
"Vi behöver göra fler vardagsval där vegetariskt är grunden. Men det hamnar också en hel del på tallriken som vi behöver granska, så att det inte blir sämre när man äter mer vego", säger Anna Richtert till Dagens Nyheter.

Felix öppnar klimatbutik

Handla för din veckobudget i koldioxidutsläpp – det är temat för Felix nya popup-klimatbutik som håller öppet idag och imorgon och som enligt Orkla är världens första.
Den veckobudgeten sätts till 18,9 kg koldioxidekvivalenter per vecka, och är max för att svenskarna ska halvera sin klimatpåverkan. Priserna på varorna är också satta efter hur stor klimatpåverkan olika livsmedel har.
"Det ska bli spännande att se hur kunderna reagerar på att handla med CO2e -valutan och se om de lyckas hålla sig inom sin veckobudget. Jag tror att det kommer bli en ögonöppnare för många att se hur vissa val påverkar vad man har råd att få ned i samma matkasse", säger Thomas Sjöberg, marknadschef på Felix.

Ny storinvestering i Nutella

Ferrero ska investera 42 miljoner EUR i att bygga ut kapaciteten för tillverkningen av Nutella i Normandie. Orsaken är ökad efterfrågan.

Bakslag för Midsona

Gårdagens börsvinnare Midsona A blev dagens förlorare med minus 5,44 procent till 69:50 SEK. Chr. Hansen föll med 3,37 procent till 682:00 DKK och Peckas Naturodlingar föll med 3,26 procent til 10:40 SEK.
Simris Alg steg samtidigt med 5,50 procent till 0:84 SEK, medan Norway Royal Salmon steg med 3,74 procent till 22:00 NOK, Scandi Standard steg med 2,92 procent till 70:60 SEK, och Kesko A steg med 2,12 procent till 21:65 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,1 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,87 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,95 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,39 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,15 procent.

Gomidda: Gör som mamma sa!

IBS, colon irritabile eller rätt och slätt överkänslig tarm är något som blivit vanligt i västvärlden. Den som lider av sånt vet redan vad det innebär – ont i magen, uppkördhet, och diverse bekymmer med det som ska ut genom sopnedkastet.
Men. Nu kommer lösningen. Och den är lika enkel som påfallande självklar:
"Tugga maten", förklarar dietisten Anna Hamilton.
"Låt den bli som välling i munnen", säger hon till Sveriges Radio Jönköping, och menar att detta kan komma tillrätta med en hel del av IBS-problemen.
Först fick vi alla lära oss att tvätta händerna. Nu behöver vi visst också bli påminda om att tugga maten. Har vi alla glömt bort vad våra mammor försökte lära oss?