foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/09, 2020

Lantmännen storinvesterar i havre

Lantmännen ska investera 125 miljoner SEK för att öka kapaciteten för värmebehandlad havre vid kvarnen i Kimstad. Det är en strategiskt viktig gröda, säger Lantmännen, och investeringen är tänk att stärka företagets position på den marknaden i takt med att efterfrågan på havrebaserade livsmedel ökar.
Produktionen väntas starta om ett och ett halvt år.

Martin & Servera testar klimatmärkning

Martin & Servera ska testa att märka produkterna i sin e-handel med hur stor klimatpåverkan de har. Till en början ska man ange hur mycket koldioxid som kött, fisk, fågel och vegetabiliska proteiner genererar vid tillverkningen på en skala 1-5, efter beräkningar från det statliga forskningsinstitutet RISE.
"Vi valde att börja med proteinerna just för att där finns det stora möjligheter för kunderna att med små förändringar göra stor skillnad", säger Kristina Ossmark, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Martin & Servera.

Får det vara en kopp CP-kaffe?

"CP-kaffe och "Utmattnings-kaffe" är namnen på två nya produkter från svenska Svanfeldts Coffee, som lanseras både som Nespressokapslar och som färdigmalet samt som hela bönor. Dessutom kommer "ADHD-kaffe" och "Beroende-kaffe".
Med namnen vill ägarna Ditte och David Svanfeldt uppmärksamma de vanligaste hjärnrelaterade diagnoserna i Sverige och samtidigt normalisera hjärnsjukdomar, inte minst då de själva har en dotter med grav CP-skada, skriver Food Supply. 10 SEK per kilo sålt kaffe går följaktligen till Hjärnfonden.

Picadeli växlar in på färdigplockade sallader

Många butiker har ställt undan Picadelis salladsbarer för självplock på grund av coronapandemin, och på många håll står de fortfarande i malpåse. Men Picadeli kontrar med färdigplockade sallader i plastinpackade tråg: de första lanserades i våras, och nu kommer två nya varianter som också de är handplockade bland kundernas favoriter i Picadelis salladsbarer runtom i Sverige. De färdigplockade salladerna ses dock som ett komplement till salladsbarernas utbud.

Coca-Cola bjuder på 200 000 color

Coca-Cola i Sverige återvänder till reklamvärlden efter nästan ett halvårs bortovaro – och gör det genom att bjuda på 200 000 Coca-Cola-drycker på flaska. Det görs för att stötta horecaindustrin, enligt företaget.
"Genom att dra nytta av styrkan i Coca-Colas varumärke hoppas vi kunna stötta hotell, caféer, barer och restauranger som kämpat hårt under det senaste halvåret. De är en viktig del för vår verksamhet och det här är ett sätt för oss att bidra till deras återhämtning och få fler gäster att komma tillbaka", säger Samantha Walker, marknadsdirektör på Coca-Cola European Partners i Sverige.

PURE – nytt färdigrättsmärke i Sverige

PURE är namnet på en ny serie kylda asiatiska färdigrätter som lanseras denna vecka på alla de stora dagligvarukedjorna i Sverige. De säljs av Tops Foods, som särskilt vill framhålla att rätterna kommer i förpackningar som till största delen består av träfiber istället för plast. Fyra varianter blir det till en början, samtliga kycklingrätter.

Polarbröd testar elbil

Polarbröds distributionsbolag Polfärskt testar just nu en eldriven lastbil för leveranser i Stockholmsområdet i samarbete med Lantmännen Unibake. Det blir Volvo Lastvagnars första serietillverkade el-lastbil, Volvo FL Electric, som testas, och om det faller väl ut kommer företaget successivt att byta ut sina många lastbilar till eldrivna.

Asda till salu

Walmart planerar att sälja brittiska dagligvarukedjan Asda, som man ägt sedan 1999. Enligt Financial Times pågår framskridna förhandlingar med bensinstationskedjan EG Group samt investeringsföretaget TDR Capital, efter att Lone Star Capital dragit sig ur och investeringsföretaget Apollo hamnat på efterkälken. Affären väntas kosta köparna omkring 6,5 miljarder GBP.

God skörd för Pink Lady

Äppelsorten Pink Lady väntas ge en skörd om 19 procent högre än förra säsongen, runt 190 000 ton, enligt Pink Lady Europe. Därmed räknar man också med att bli en av de tredje största äppelsorterna på de viktigaste marknaderna i Europa. Skörden börjar om en månad.

Midsona steg

Midsona A steg på onsdagen med 7,97 procent till 74:50 SEK, före Cloetta som steg med 6,85 procent till 26:20 SEK, Mowi som steg med 5,23 procent till 167:00 NOK, Grieg Seafood som steg med 4,40 procent till 85:50 NOK, Peckas Naturodlingar som steg med 4,37 procent till 10:75 SEK, och Arcus som steg med 3,57 procent till 43:50 NOK.
Umida föll samtidigt med 423 procent till 3:85 SEK, medan Royal Unibrew föll med 3,72 procent till 656:80 DKK, Simris Alg föll med 3,61 procent till 0:80 SEK, och Bayn Group föll med 2,07 procent till 8:06 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,14 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,32 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,68 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,97 procent.

Gomidda: Hackad kaffemaskin

En kaffemaskin som plötsligt börjar spruta varmvatten tills ägaren betalar en lösensumma till marodörerna som fått den att göra det – det låter som inledningen till en ytterst usel skräckfilm, men faktum är att det har blivit verklighet. Om än under kontrollerade former, i syfte att visa på vilka säkerhetshot som finns.
Den stora boven i dramat är nämligen "Internet of Things" (IoT), om detta säger herrskapet något – det här med att varenda mojäng i hemmet ska vara uppkopplad så att kylskåpet kan beställa mat på egen hand när det börjar tryta eller att man ska kunna slå på kaffet med någon app på väg hem från jobbet eller så.
Men precis som alla andra uppkopplade prylar går det att hacka även den enklaste kaffemaskin, konstaterar säkerhetsforskaren Martin Hron vid Avast, som i ett nytt experiment gjort just det som beskrevs här ovan. Det var dessutom närmast ett olycksfall i arbetet, ty från början hade han bara tänkt sig att visa att maskinen kunde utnyttjas för att gräva fram kryptovalutor, skriver Techworld.
I väntan på säkerhetssystem till dammsugaren får vi passa på att bjuda på en reklamslogan för den som vill framställa en datavirussäkrad kaffemaskin för hela bönor: "Varken hackat eller malet".