foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/09, 2020

Farliga majsbollar säljs till barn

Godisbollar fyllda med flytande kväve har stoppats för försäljning efter att Astrid Lindgrens barnsjukhus slagit larm. Ett barn har behövt intensivvård efter att ha ätit majsbollarna, som kallas "Dragon's Breath", och som Giftinformationscentralen tidigare varnat för, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.
"Du kan få frostskador i både luftvägarna och mag-tarmkanalen", har Christin Edmark, överläkare vid giftinformationscentralen, tidigare sagt till SVT.
Tanken är att man ska puffa ut kvävgasen ur munnen när man äter bollarna, men om man istället sväljer dem kan de i värsta fall spräcka ens magsäck.

Elmias lantbruksmässa flyttas två år framåt

Elmias stora lantbruksmässa kommer inte att hållas igen förrän i oktober 2022. Det har mässarrangören beslutat på grund av coronapandemin.
"Med rådande pandemi och fortsatt mötesstopp för allmänna sammankomster i Sverige har vi inget annat val. Stora fackmässor med många utställare och besökare kräver lång framförhållning", säger Elmias vd Lotta Frenssen.
Däremot kommer en ny mässa för livsmedelsindustrin, Elmia Matbruk att hållas som planerat i oktober 2021.

Fritt fram på restaurangerna

Restaurangerna i Sverige undantas nu från regeln om max 50 personer i samma lokal åt gången. Det har regeringen beslutat. De nya reglerna gäller från åttonde oktober.

Kavli flyttar fram havrepositionerna

Efter den senaste tidens uppmärksamhet kring ägarbilden i Oatly, tar nu Kavlikoncernen tillfället i akt att flytta fram positionerna. I helgen syntes helsidesannonser i stora dagstidningar med rubriken "Vi tänkte berätta något om våra ägare", och bolaget har också riktat kommunikation till media med samma budskap. Kavli ägs av den ideella stiftelsen Kavlifondet som delar ut hela sitt överskott till välgörande ändamål. Avsändare till kampanjen är Kavlis växtbaserade varumärke Planti.

Kommun får Icas matsvinn

Livsmedel från Ica Maxi i Härnösand som går att äta men inte sälja ska börja skänkas till Härnösands kommun. Tanken är dock inte att göra sig beroende av skänkta matvaror, utan använda dem "för att sätta 'guldkant' på tillvaron för förskolebarn, skolelever och boende på äldre- och omsorgsboenden", som kommunens kostenhet uttrycker det – till exempel i form av extra frukostar eller mellanmål.

"Dagens tråg" Icas nya återvinningssatsning

Icas färska portionsrätter ska från och med nu levereras i tråg som till 75 procent består av återvunna konsumentförpackningar. "Färgen på trågen ändras beroende på vad de varit i tidigare liv", säger Ica, som räknar med att alla förpackningar ska bli återvinningsbara på sikt.

Mondelez kampanjar mot nedskräpning

Godispapper från Marabou och andra godisvarumärken ska inte hamna på marken utan i soptunnan – åtminstone om tillverkaren Mondelez får som man vill. Företaget lanserar nu en butikskampanj i över 600 butiker runtom i Sverige där kunderna ska uppmanas att hålla Sverige rent. Sedan tidigare har företagets anställda varit ute och plockat skräp själva i Upplands Väsby där det svenska huvudkontoret och chokladtillverkningen finns.

"Covid förändrar frukt- och gröntbranschen permanent"

Allt fler konsumenter världen över har börjat äta mer hälsosamt under coronapandemin. Frukt och grönt som håller sig länge har bilvit särskilt populära. Det är innebörden i en ny rapport från nederländska grönsaksodlingsföretaget Rijk Zwaan, som ser detta tillsammans med ökad verksamhet online som förändringar som kan komma att bli bestående. Det gäller även svårigheterna att få tag på arbetskraft eller att skapa en säker arbetsmiljö, rapporterar Fruitnet.

Börskurserna uteblir

På grund av tekniska problem hos Nasdaq Stockholm har dagens börskurser blivit felaktiga och utgår därför. Vi beklagar problemet som ligger utanför vår kontroll.

Gomidda: Så bjuder man i coronatider

Så noterar vi att S-kvinnorna i Boden bjuder till medlemsmöte den 6 oktober. Fysiskt möte, framhålls det noga i annonsen i lokaltidningen. Där man även lovar bjuda på surströmming.
Det är säkerligen attraktivt i de trakterna, men vi obotliga sörlänningar kan ändå inte låta bli att undra över om detta ändå rör sig om ett sätt att säkra social distansering även i föreningslivet.