foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/09, 2020

Abbas sill kan förlora MSC-märkningen

Abbas sill kan komma att förlora sin MSC-märkning – lagom till jul, när sillförsäljningen ju har en av sina största toppar. Orsaken är att tillverkaren Orkla delvis använder norsk vårlekande sill, och i de bestånden har det fiskats för mycket de senaste åren. Nu har Marine Stewardship Council sagt ifrån om att dess märkning inte kommer att få användas på den norska sillen, vilket innebär att märkningen inte heller kommer att få användas på Abbas sill. Orkla kräver nu att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) agerar i frågan, eftersom det krävs en politisk lösning om fiskekvoterna för att komma tillrätta med problemet.

Orkla tar i tång

Orkla köper en knapp fjärdedel av norska Arctic Seaweed, som utvecklar livsmedel baserade på tång från havet.
"Vi måste utnyttja havet i större utsträckning som livsmedelskälla och därmed minska den belastning vi sätter på resurserna på land", förklarar Ann-Britt Freuchen, koncerndirektör på Orkla.
Köpet sker via Orklas nya dotterbolag Orkla Ocean, som ska fungera som ett kunskapscentrum för utveckling och kommersialisering av tång på den europeiska marknaden.
Köpesumman har inte uppgetts.

Alvestaglass till börsen med nytt namn

Alvestaglass har ansökt om notering på Nasdaq First North Growth Market och genomför i samband med den en nyemission som ska inbringa omkring 30 miljoner SEK. Företaget har redan bytt namn till Lohilo Foods och har det senaste året breddat sig inom flera livsmedelsområden.

Coop ska (nästan) utplåna matsvinnet

Matsvinnet på svenska Coop ska vara mindre än en procent av omsättningen om fem år. Det har företagets styrelse beslutat. Det matsvinn som ändå uppstår ska hanteras "på ett ansvarsfullt sätt".
Samtidigt har Coop som första svenska dagligvarukedja anslutit sig till den nationella överenskommelsen för minskat matsvinn från i våras.

McVitie's kex hamnar på burk

McVite's ska gå över till att sälja sina kex på pappburk. Tillverkaren har fått mycket kritik för att de gamla förpackningarna lätt gör att kexen smulas sönder, men den nya sorten ska skydda dem bättre.

Eatgood-ledamot avgår

Peder Larsson avgår från Eatgoods styrelse efter fyra år, på egen begäran. Företaget räknar med att hitta en ersättare före årsskiftet.

Uppåt för Bayn

Bayn Group steg med 7,07 procent till 8:03 SEK på måndagen, före Royal Unibrew som steg med 3,07 procent till 665:20 DKK, Midsona A som steg med 2,90 procent till 71:00 SEK, Novozymes som steg med 2,82 procent till 408:70 DKK, och Kesko A som steg med 2,70 procent till 20:95 EUR.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 8,18 procent till 1:01 SEK, medan Dalsspira föll med 4,08 procent till 3:76 SEK och Veg of Lund föll med 2,69 procent till 7:96 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,71 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,19 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,36 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,60 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,08 procent. 

Gomidda: Hopkok

Storbritannien skakas nu i sina grundvalar (nåja) när tillagningen av nationaldrycken te visar sig ha skett på fel sätt i alla år. De flesta normalt funtade människor använder ju kokande vatten till sitt te – men det där är helt fel, förklarar nu proffsgastronomen Martin Isark. Istället ska vattnet svalna till 80 grader innan man gör te av det: det där med kokande vatten är en kvarleva från när man var tvungen att koka vattnet för att det skulle vara säkert att dricka, säger han till Daily Mail.
"Har man för hett vatten så kommer det att döda de tenyanser man eftersträvar, och allt man har kvar är en stark smak av torra, kärva tanniner""; säger han.
"Kokar man över vattnet och har i tepåsarna för länge får man te som inte smakar bättre än kålvatten", menar han.
Riktigt hur man ska få teet att hålla sig varmt efter den behandlingen framgår inte, men gör för allt i världen inte som amerikanskan Michelle som chockade hela Storbritannien genom att dela sitt sätt att göra te – i med vatten i en kopp, värm den i mikron, tillsätt en halv kopp mjölk och därefter tepåsen samt en rejäl skopa socker. Ett tilltag som "borde vara illegalt", enligt de traumatiserade britterna.