foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/09, 2020

Polarbröd börjar baka i Älvsbyn redan om ett år

Redan om ett år, och inte två, som företaget tidigare sagt, kan Polarbröd komma igång med att baka bröd igen i Älvsbyn. Åtminstone en bagerilinje kan stå klar om ett år, tillsammans med en ny lagerfrys, efter att företaget beslutat satsa 183 miljoner SEK för ändamålet – och efter att det nu stå klart att silos, kylanläggning och järnväg klarat den stora branden och kan användas. Omkring 25 personer kommer att få jobb på den nya anläggningen.
"Vi har hittat ett sätt att komma igång snabbare än väntat med första etappen av bageriet. Det känns fantastiskt att vi redan nu är på väg tillbaka", säger Polarbröds vd Anders E Johansson.

Stororder för Eatgood

Eatgood har fått en beställning på fyra av sina Lightfry-ugnar från Bless Burgers femte restaurang i Svinesund, där man tänker fritera med luft istället för i olja.
"Att få en riktigt stor referenskund med flera anläggningar innehållandes fyra Lightfry-enheter i varje anläggning i Västsverige är riktigt inspirerande och vi ser fram emot ett gott samarbete", säger vd Henrik Önnermark.
Värdet på beställningen har inte offentliggjorts, men bör ligga i halvmiljonklassen, vilket är stort för företaget.

EU satsar mot kakaoslaveriet

EU-kommissionen tar ett nytt initiativ för att försöka komma tillrätta med barnarbete och slaveri, som länge varit ett stort problem bland kakaoodlare i Elfenbenskusten och Ghana, där huvuddelen av världens kakao kommer ifrån. Dessutom vill man komma tillrätta med avskogning i verksamheten, till att börja med genom en dialog med länderna för att se till att höjda kakaopriser verkligen går till sådana insatser.
EU-kommissionen erbjuder även länderna konkreta rekommendationer för hur länderna ska kunna se till att kakaon producerats hållbart.

Ekologiskt socker blir svenskt

Dansukkers ekologiska socker ska börja tillverkas på lokalt odlade sockerbetor från Sverige och Danmark, istället för som idag på rörsocker från Sydamerika. Det innebär att man nu kan köpa socker som är både ekologiskt och närodlat – tidigare har man fått välja mellan de två, meddelar Nordic Sugar.

Nu kommer vietnamesisk passionsfrukt

Vietnam blir nytt leverantörsland av passionsfrukt till EU. Första lasset har redan gått iväg, efter att EU och Vietnam skrivit på det nya frihandelsavtalet EVFTA mellan de båda parterna. De första 100 tonnen går till Nederländerna.

Eatgood drog iväg efter stororder

Eatgoods nya stora order på Lightfry-ugnar skickade upp aktien med 13,04 procent till 2:08 SEK på fredagen, före Veg of Lund som steg med 4,07 procent till 8:18 SEK, Bayn Group som steg med 3,02 procent till 7:50 SEK, Skåne-Möllan som steg med 2,95 procent till 488:00 SEK, och Umida som steg med 2,58 procent till 3:98 SEK.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 6,49 procent till 10:80 SEK, före Midsona A som föll med 3,57 procent till 67:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,26 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,90 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,86 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,52 procent. 

Gomidda: Håll masken

Det där med att bära andningsskydd i coronatider är ju besvärligt för alla som bär glasögon – hur man än vänder och vrider på det så nog 17 immar glasögonen igen.
Medan vi väntar på att den mänsklighet som lärt sig byta hjärtan och köra radiostyrda bilar på Mars även lyckas komma på imfria glasögon, kan man ju alltid göra som den japanske konstnären Takahiro Shibata. Han har helt sonika konstruerat vad som ser ut som en hel skål med nudlar, som hänger utanpå hans mask, och ju mer det immar på hans glasögon, desto varmare verkar nudlarna vara.
"Nudelskålen" ser verkligen realistisk ut, trots att den är gjord av filt och lera, och den "ångande" effekten gör det hela ännu mer verklighetstroget. Men den är hemskt besvärlig att bära på sig, säger han till Reuters, för den väger nästan lika mycket som ett gosedjur.
Därmed ingen förklaring till varför det anses helt normalt att gå omkring med en skål het nudelsoppa precis framför näsan. Men vad vet vi om japanernas kulinariska umgängesformer.