foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/09, 2020

Nästan 300 varslas inom gränshandeln

Coop varslar 296 personer vid olika butiker efter den norska gränsen, bland andra Maximat och Supermarket i Nordby och Maximat i Svinesund, rapporterar Handelsnytt. Om varslet går igenom kommer endast 50 anställda att återstå i bolaget Grensemat, som ägs gemensamt av Coop i Sverige och Coop i Norge.
"Vi har stora förhoppningar och höga förväntningar på att vi kommer att ha ett vinnande butikskoncept när gränserna öppnar igen", säger dock företaget.

Peckas vill producera mat direkt i affären

Peckas Naturodlingar filar nu på ett nytt kompakt system för så kallad akvaponiodling, som ska göra det möjligt för dagligvaruaffärerna själva at producera grönsaker och fisk. Systemet ska kunna skräddarsys för kundernas behov, och väntas bli "mycket lönsamt", enligt företaget.

Polarbröd ökar med 20 i Bredbyn

Polarbröd ska nyanställa 20 personer vid sin anläggning i Bredbyn, där man ökar kapaciteten efter den stora branden som totalförstörde huvudanläggningen i Älvsbyn. Samtidigt står företaget i startgroparna för att få igång smörgåstillverkningen i en tom lokal i Älvsbyn – så fort inspelningsteamet för nästa film i "Jägarna"-serien är klar där.
"Vi står litet och stampar där, men de måste få göra klart", säger koncern-vd Karin Bodin till NSD.

Uncle Ben's blir Ben's Original

Efter uppmärksamheten kring stereotyper som kan uppfattas som rasistiska i spåren av Black Lives Matter-kampanjerna, har nu Mars bestämt sig hur man ska göra med risvarumärket Uncle Ben's. Riset byter namn till Ben's Original, och den svarte man som hittills prytt förpackningarna får gå i pension – vilken bild som kan komma att ersätta honom är dock ännu inte bestämt.
Samtidigt investerar ägaren Mars två miljoner USD i stipendiemedel för unga svarta blivande kockar som vill gå restaurangskola, plus ytterligare 2,5 miljoner USD i olika sorters stöd till elever i Greenville, Mississippi, där riset tillverkas och där svarta invånare är i majoritet.
"Vi vet att vi har ett ansvar att ta ställning för att hjälpa till att sätta stopp för rasfördomar och orättvisor", säger företaget.
Uncle Ben's har hetat så sedan 1940-talet, när grundarna av det som ditintills hetat Converted Brand Rice kom att samtala om en känd risodlare i Texas som hette just så. Ansiktet är dock ritat efter Frank Brown, som var kypare på den restaurang där samtalet ägde rum.

Löfbergs ska minimera avfallet

Allt avfall som uppstår vid odling, förädling och konsumtion ska elimineras till 2030. Det är Löfbergs nya mål i miljöarbetet, och för att nå det har man utsett en tjänsteman för ändamålet med titeln Chief Innovation and Circular Transformation Officer.
"Vi måste förändra hur vi ser på kaffe och använda alla resurser i hela värdekedjan", säger Lars Aaen Thøgersen, som utsetts till den posten.
"Klimatförändringarna och slöseriet med resurser hotar inte bara vår verksamhet utan hela den globala kaffebranschen, från odlare till konsumenter".

Leksands Knäckebröd och Fontana kampanjar ihop

Leksands Knäckebröd och Fontana sjösätter nu sin första gemensamma kampanj, "Dippa varje dag – med gott samvete".
"Det är inte ofta man hör Dalarna och Grekland nämnas i samma sammanhang. (Men) trots avståndet – både geografiskt och vad vi tillagar, så har vi alltid känt en speciell koppling till Fontana. En självklar del i kopplingen är vi båda i grunden är familjeföretag", säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.

Ica rosar till det rejält

Ica tar till rejält inför årets Rosa Bandet-kampanj och lanserar en hel rosa färdigpackad matkasse, där 30 SEK per såld kasse går till Cancerfonden. Dessutom kommer det som tidigare att finnas rosa varor i affärerna och det rosa bandet att köpas i kassan.

Peckas sköt iväg efter systemnyhet

Peckas Naturodlingars nya planerade system för egen produktion av fisk och grönsaker skickade upp aktien med 15,63 procent till 11:10 SEK. Agromino steg samtidigt med 1,77 procent till 5:75 SEK och Simris Alg steg med 1,75 procent till 0:81 SEK.
Probi föll samtidigt med 4,29 procent till 346:00 SEK, Veg of Lund föll med 4,17 procent till 7:82 SEK, och Umida föll med 3,76 procent till 3:84 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,11 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,15 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,32 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,94 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,03 procent. 

Gomidda: Tack för soporna!

Har man varit ute i naturen och ätit och druckit och haft det bra – och sen kastat soporna omkring sig – så är det bara naturligt om man får sina sopor i retur. Så resonerar man i alla fall i nationalparken Khao Yai utanför Bangkok, där man på javascript:;landets miljöministers inråden helt sonika paketerar in de slarviga picknickgästernas kvarlämnade skräp och skickar tillbaka det till marodörerna per post.
"Då kanske ni lär er att inte kasta skräp överallt", står det i ett följebrev, enligt AFP.
Hur man vet vart skräpet ska skickas? Enkelt – parkvakterna brukar skriva ner namn och adress på besökarna, som i händelse av nedskräpning även kan vänta sig påhälsning från polisen för miljöbrott.
Det finns gott om soptunnor i parken, men inte har folk använt dem, förklarar ministern, så någonting måste man ju göra.