foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/09, 2020

Livs: Barnsligt utspel av LI

Livsmedelsarbetareförbundet tillbakavisar nu Livsmedelsföretagens (LI) uppgifter om att flera Livsklubbar försöker få upp lönerna i smyg, innan avtalsrörelsen är klar, genom att redan nu förhandla om lönerevision för 2020. Enligt Livs finns det inga klubbar som gjort något dylikt.
"Det är inget vi känner igen", säger förbundsordföranden Eva Guovelin till Foodwire.
LI:s förhandlingschef Henrik van Rijswijk hävdar att "livsklubbarna försöker frångå förhandlingsordningen" och kanske få företagen att betala ut mer löneökningar än vad kommande avtal kommer att fastslå. Men detta avfärdas helt av Eva Guovelin.
"Jag betraktar det som ytterligare ett av flera ganska barnsliga utspel av LI:s förhandlingschef inför avtalsrörelsen", säger hon.

Greenfood gör stor lansering hos matsatsande Pressbyrån

Svenska Greenfood lanserar ett helt nytt sortiment på Pressbyrån, som ska gå under varumärket Greendeli. Det blir Greenfoods största satsning hittills inom food-to-go, samtidigt som Pressbyrån också kommer att lyfta fram livsmedel mer i sina butiker och kiosker.
"Vårt mål är att öka matförsäljningen de kommande åren genom att fortsätta etablera convenience-butikerna som en matdestination", säger Carl Åkerblad, kategorichef på Pressbyrån.
"För att lyckas med det behöver vi ett modernt, varierat och hälsosamt sortiment av goda produkter som tilltalar våra kunder. Det har Greenfood lyckats skapa", säger han.

Lidl förlänger med lokala leverantörer

Lidl i Sverige förlänger avtalen med några av de 34 lokala leverantörer som bjöds in att sälja sina produkter i kedjans butiker under början av coronakrisen. Dessutom har Lidl som mål att ta in produkterna i sitt ordinarie sortiment.
"Flera av de nya produkterna har blivit omåttligt populära i våra butiker", säger Johan Augustsson, Sverigechef på Lidl.
Vilka leverantörerna blir eller hur många de är har inte uppgetts.

Oatly-bråk gynnar snabbväxande konkurrent

Svenska havredrycksföretaget Havredals utökar och nyanställer efter att man på kort tid ökat säljområdet och på ännu kortare tid sett en ökad efterfrågan. I februari fanns företagets produkter bara i sju lokala butiker, idag finns de i 72 butiker i Stockholm, Uppland, Västmanland samt Malmö – och företaget har dessutom gynnats av stormen kring konkurrenten Oatly.
"Vi har sett ett enormt intresse den senaste månaden", säger Havredals grundare Per-Johan Thörn till Fri Köpenskap, och tror att en hel del av intresset kommer efter den omfattande kritiken mot Oatly för att det bolaget tagit in kapital från kontroversiella investeringsföretaget Blackstone.
"Även om de som kontaktar oss inte säger det rakt ut så antyder de att de börjat titta på andra alternativ", säger Per-Johan Thörn.
Havredals planerar nu att lansera en havregrädde och kan även tänka sig att jobba med havrebaserade köttalternativ.

Löfbergs-vd tar över svenska Scan

Lars Appelqvist, tidigare vd för Löfbergs, blir ny Sverigechef för HKScan. Han tillträder 16 november och kommer då även att ingå i ledningsguppen.

Ras för Simris

Simris Alg rasade på onsdagen med 14,16 procent till 0:76 SEK, före Skåne-Möllan som föll med 3,66 procent till 474:00 SEK och Bayn Group som föll med 2,57 procent till 7:58 SEK.
Umida steg samtidigt med 3,64 procent till 3:99 SEK, före Peckas Naturodlingar som steg med 3,63 procent till 9:70 SEK och Midsona A som steg med 3,60 procent till 72:00 SEK.


Gomidda: Våta ägg

Det räcker tydligen inte med hönor som lägger gröna ägg. I Storbritannien har en mataffär börjat sälja våta ägg.
Ja, inte färdigknäckta sådana, alltså, utan hårdkokta skalade ägg som ligger i någon slags gul vätska i en halvt genomskinlig plastpåse. Ser ut som urin, säger några twittrare efter att saken hamnat där, och varför ligger påsarna på avdelningen för måltidserbjudanden?
"Räknas detta som huvudrätt, eller snacks? Jag har så många frågor, och så få svar", skriver en annan.
Inte ens etiketten stämmer, för den uppger att påsen innehåller fem ägg, men på bilderna som lagts ut syns det att de snarare innehåller ett tjog eller så.
Fast det handlar bara om ett sätt att minska matsvinnet genom att sälja överblivna ägg från salladsbaren, säger en talesperson för dagligvarukedjan Morrisons – vilken kedja butiken ifråga tillhör – till Daily Mirror.
Men ändå. MER i en förpackning än vad som står på den, det händer då inte varje dag.