foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/09, 2020

LI: Livs försöker smyghöja lönerna

Trots att årets avtalsrörelse ännu inte är i hamn försöker flera av Livsmedelsarbetareförbundets klubbar redan nu förhandla om lönerevision för 2020. Det hävdar Livsmedelsföretagen (LI), som misstänker att detta handlar om att facket försöker få lönehöjningar i smyg.
"Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att livsklubbarna försöker frångå förhandlingsordningen och i värsta fall få företagen att betala ut lönehöjningar som kommande avtal möjligen inte kommer att fastslå", säger LI:s förhandlingschef Henrik van Rijswijk.
LI har insisterat på att det i årets avtalsrörelse inte finns utrymme för några löneökningar alls, medan facken hittills stått fast vid sitt krav om tre procent generellt.
"Resultatet av avtalsrörelsen kommer med största säkerhet inte att stå klart förrän den sista oktober. Vilka eventuella löneökningar som parterna kommer att enas om för detta år kan inte bedömas förrän då. Att före den tidpunkten inleda lönerevisionsförhandlingar om årets löner är således inte möjligt. Alla sådana yrkanden från facken ska därför avvisas", säger Henrik van Rijswijk.
Livs har ännu inte kommenterat utspelet.

Matkedjorna ska övervakas av Konkurrensverket

Svenska dagligvarukedjor ska i fortsättningen övervakas av Konkurrensverket, så att de inte konkurrerar oschysst. Det föreslår regeringen i sin budgetproposition. Detta sker i sin tur på grund av att EU antagit nya strängare regler om otillbörliga handelsmetoder, och ålagt medlemsstaterna att utse lämplig myndighet som kan se till att reglerna följs.
Dagligvaruleverantörernas branschorganisation DLF välkomnar förslaget, säger vd Jörgen Friman till DLF News.
De nya reglerna ska börja tillämpas i slutet av nästa år.

Svensk oro för tysk svinpest

"Jag är jätteorolig för mina djurs skull", säger Katarina Löfman, grisuppfödare på Dammsgården i Tun utanför Lidköping, en av många svenska grisbönder som nu är rädda för att svinpesten i Tyskland ska sprida sig till Sverige.
"Vi har ju byggt upp den här besättningen med mycket avelsarbete, så det skulle få förödande konsekvenser för oss", säger hon till SVT.
Svenska åtgärder inskränker sig hittills till att Trafikverket satt upp varningsskyltar vid rastplatser utefter vägarna om att man inte ska slänga importerade matrester, eftersom dessa kan sprida smittan, men fråga är hur många som lägger märke till dem.
"Skyltarna är kanske lite tråkiga. Det kunde vara tydligare. I Danmark finns det bättre informationstavlor", säger Josefina Guttman, ordförande för LRF i Lidköping, till SVT.
Svinpesten är synnerligen smittsam och dödlig för grisar, men ofarlig för människor.

Fritt fram för fläsk för Filippinerna

Nu är dörren öppen för svensk fläskköttsexport till Filippinerna. De första leveranserna har redan gått iväg, efter att svenska och filippinska myndigheter kommit överens.
"Att exporten kommer igång snabbt efter godkännandet visar också på en bra efterfrågan på svenska fläskköttsprodukter som håller hög livsmedelssäkerhet", säger landsbygdminister Jennie Nilsson (S).

Tareq Taylors färdiglagade mat i alla Icabutiker

Svenska kockstjärnan Tareq Taylors färdiglagade matprodukter kommer nu att finnas til salu i alla Icabutiker i Sverige. Det sker efter att de testats i Skåne. "Maten é klar", som produkterna heter, får samtidigt en ny förpackning som till 80 procent består av återvunnen PET-plast.

Strejkhot i norska köttindustrin

Det kan bli strejk i Norges köttindustri från 7 oktober. Parterna ska mötas till medling 5-6 oktober, men kan man inte komma överens kan anställda vid landets 76 företag i branschen tas ut i strejk, skriver Dagligvarehandelen.

FoodTech i Herning ställs in

Förpacknings- och livsmedelsmässan FoodTech i Herning i Danmark, som skulle ha hållits till månadsskiftet, ställs in. Orsaken är nya och hårdare coronarestriktioner i Danmark, rapporterar Packnews. Mässan har vidtagit flera åtgärder för att den skulle kunna hållas ändå, men i fredags förbjöd Danmark allmänna sammankomster med fler än 50 personer eftersom smittan inte är under kontroll, vilket gör mässan omöjlig att genomföra.
Nästa FoodTech-mässa planeras till om två år.

Peckas steg

Peckas Naturodlingar steg med 6,85 procent på tisdagen till 9:36 SEK, före Dalsspira som steg med 5,88 procent till 3:96 SEK, Umida som steg med 4,32 procent till 3:86 SEK, Ica Gruppen som steg med 3,45 procent till 470:40 SEK, och Kesko vars A-aktie steg med 2,87 procent till 20:10 EUR och B-aktie steg med 2,74 procent till 21:76 EUR.
Midsona A föll med 6,16 procent till 68:50 SEK, före Rootfruit som föll med 4,23 procent till 6:80 SEK samt Bayn Group som föll med 4,03 procent till 7:63 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,51 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,92 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,37 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,75 procent. 

Gomidda: Gröna ägg

Att ägg blir gröna om de får koka för länge – eller, för all del, får ligga för länge – är ju ingen direkt nyhet. Men att hönsen lägger ägg som är gröna redan från början?
Det hävdar åtminstone en lantbrukare i Jiangsuprovinsen i Kina, som enbart omnämns som "fru Gao", och som visar bilder på gröna melerade ägg som ser ut som påskägg som designats av Fabergé. Hon har inte bytt foder eller så, utan alla sju hönorna behandlas lika, förklarar hon för den lokala radiostationen.
Experter menar att äggen måste ha påverkats av någonting utifrån, men riktigt hur detta har gått till är det ingen riktigt som kan förklara.
"Så varmt så att hönorna lägger hårdkokta ägg" – kanske har där varit så hett att äggen till och med kokat över?