foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/09, 2020

Budgeten stram kring livsmedelsåtgärder

Satsningarna på en konkurrenskraftig livsmedelssektor får minskade anslag i regeringens budget, som presenterades på måndagen. För 2021 föreslås 194 miljoner SEK till detta, mot de budgeterade 261 miljonerna för 2020. Dessutom väntas anslagen till detta förbli på samma nivå de närmaste två åren.

Budgeten: Alkoholskatten ska höjas

Skatterna på alkohol ska höjas från 2023. Det meddelar regeringen och samarbetspartierna i samband med dagens budgetproposition. Exakt hur höjningen ska fördelas tänker regeringen återkomma med, men totalt ska de högre skatterna ge drygt en halv miljard SEK i högre skatteintäkter sm ska finansiera försvaret.
Förslaget möter dock hård kritik från Sprit- & Vinleverantörsföreningen (SVL), som varnar för att smugglingen kommer att öka och intäkterna till statskassan därmed minska.
"Att regeringen återigen planerar att höja alkoholskatten är både förvånande och olyckligt", säger vd Anna De Geer.

Budgeten: Generösare a-kasseregler förlängs

Polarbröd i Älvsbyn är ett av de exempel som lyfts fram i debatten när regeringen nu föreslår att förlänga dagens generösare regler för a-kassan till 2022. Det är också ett skäl till varför regeringens förslag om detta i budgeten applåderas från fackligt håll, där det nu reses krav på att detta ska bli en permanent ändring.
"Människor ska inte riskera att behöva gå från hus och hem om jobbet försvinner. Det gäller inte bara under en pandemi utan det gäller alltid. Därför borde de högre nivåerna permanentas", säger Eva Guovelin, Livs förbundsordförande.
"Om någon tror att förbättringen ska rullas tillbaka om två år får den tänka om. I så fall blir det en valfråga", säger LO-ordföranden och förre Handelsordföranden Susanna Gideonsson.

Orkla: Växtbaserat ska dubbla försäljningen om två år

Orkla vill fördubbla sin försäljning av växtbaserade produkter inom två år, från dagens 500 miljoner NOK. Det säger vd Jaan Ivan Semlitsch i en intervju med norska Dagbladet, där han säger att industrin är inne i ett "solitt paradigmskifte". Växtbaserade livsmedel blir allt mer accepterade av kunderna, säger han, och inte minst Anamma har haft stora framgångar i Sverige.

Nya smoothies från Froosh

Fazer lanserar tre nya fruktsmoothies, Clean Green, Up Bet och Slow Down.

Brittiskt initiativ ska stoppa regnskogsskövling

Livsmedelstillverkare som verkar i Storbritannien måste se till att deras leverantörer inte producerar råvaror som leder till att regnskogar och andra naturliga ekosystem skövlas. Dessutom kommer de att bli tvungna att publicera uppgifterna om var råvarorna kommer ifrån. Det är innebörden i ett lagförslag i Storbritannien som nu är ute på remiss. Stora företag som bryter mot restriktionerna ska kunna bötfällas.

Rootfruit föll på röda börser

Det var påfallande röda siffror för livsmedelsrelaterade aktier på de nordiska börserna på måndagen. Rootfruit föll mest, med 4,70 procent till 7:10 SEK, medan Dalsspira föll med 4,35 procent till 3:74 SEK, Mowi föll med 4,16 procent till 165:90 NOK, Midsona B föll med 3,69 procent till 70:50 SEK, Carlsberg B föll med 3,62 procent till 835:20 DKK, och Optifreeze föll med 2,26 procent till 25:90 SEK.
Sjöstrand Coffee var en av få aktier som steg, med 1,79 procent till 1:14 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 3,53 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 3,38 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,07 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,63 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,03 procent. 

Gomidda: När maten kommer upp

Känner ni någon obetvinglig lust att sitta och äta 50 meter upp i luften – alltså inte inne i någon byggnad, utan mer eller mindre fritt med benen dinglande ner mot marken – så kan vi lugna er med att detta nu återigen är möjligt i Bryssel. Där har "Dinner in the Sky" nu återigen öppnat efter att ha hållit stängt under coronakrisen.
De 32 gästerna spänns fast vid stolarna innan bord och stolar och gäster och kockarna och hela deras matlagning hissas upp av en lyftkran, och sen får de sitta där utan väggar och se på när maten lagas samt förtära densamma och hoppas att det varken regnar eller blåser för mycket. 295 EUR per person får man betala för nöjet, rapporterar Reuters.
Hmm. Någonstans föreställer vi oss att maten riskerar att komma upp på fler än det där sättet med lyftkranarna, men nu ska vi kanske inte vara elaka.