foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/09, 2020

Mångmiljonsmäll för Grieg Seafood

Grieg Seafood ska lägga ner sin verksamhet på Isle of Skye i Skottland, efter att det varit omfattande fiskdöd på anläggningen och efter att marknadspriserna fallit på grund av coronakrisen. Dessutom ligger anläggningen för långt bort från företagets skotska huvudanläggning på Shetlandsöarna.
För Grieg Seafood innebär detta en förlust om 100 miljoner NOK under tredje kvartalet.

Axfood testar ellastbilar

Axfood ska testa att köra ut sina livsmedel med eldrivna lastbilar. Det sker i samarbete med Scania och är en del i arbetet med att gå över till fossilfria transporter.
"Det går ju ingen räls ut till butikerna, vi behöver lastbilar. Vi använder alltmer biobränslen, men vi tror att elektrifiering innebär ett stort kliv mot att bli fossilfria", säger Axfoods vd Klas Balkow till Dagens Nyheter.
"Vi kommer också lära oss mer om vad som krävs i övrigt i samhället för att en sådan här övergång ska fungera. Jag menar, det spelar ju ingen roll om vi köper en massa elfordon om det inte finns någon infrastruktur för det", säger han.
Bland de utmaningar som finns är det faktum att lastbilarna tenderar att bli tyngre med eldrift – vilket gör att de inte kan köras med B-körkort, samtidigt som behovet av just lätta lastbilar ökar på grund av växande e-handel.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad nylanseras

Klimatmärkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad har fått en översyn efter tio år, och fler nya regler har tillkommit. Bland annat ska de lantbrukare som vill delta hålla marken bevuxen en större del av året, eftersom det nu visat sig binda mer kol, samt odla mer gräs eller vall och lämna kvar mer halm efter skörd. Redan de regler som finns idag har gjort stor skillnad för klimatet, visar en genomgång som forskare från forskningsinstitutet RISE gjort åt Svenskt Sigill., men ny forskning tillkommer hela tiden vilket gör att man kan ställa nya krav.

Arla utbildar mejeritekniker

Arla ska utbilda anställda från sex av sina mejeriet under ett och ett halvt år till mejeritekniker, ett bristyrke idag. Det sker i samarbete med Lernia på mejeriet i Götene samt på Kold College i Odense, Danmark, under vilken tid lärlingarna får lön och omkostnader betalda.
”Mejeribranschen förändras hela tiden med ny och avancerad teknik och nya produkter. Utbildningen är jätteviktig för oss både för att rekrytera redan utbildade personer till våra mejerier, men också för att utveckla våra befintliga medarbetare”, säger Maria Lund, Learning & Development på Arla.

Kesko höjer prognosen

Dagligvaror och livsmedelsservice har återhämtat sig väl, och nu höjer Kesko prognosen för helåret 2020. Rörelseresultatet väntas nu komma in mellan 510-570 miljoner EUR, mot tidigare beräknat 430-510 miljoner EUR.

Salmarbolag vill börsnoteras

Laxodlingsbolaget Salmars dotterbolag Arnalax siktar på en börsnotering på norska Merkur Markets redan i år. Salmar kommer dock att behålla över 50 procent av bolaget.
Om allt går vägen kan nästa steg bli en notering på Oslobörsen, skriver TDN Direkt.

Salakis Kefir från Skånemejerier

Skånemejerier lanserar Salakis Kefir i två varianter, en produkt som ska innehålla sju olika aktiva bakteriekulturer.

Bakslag för Grieg på börsen

Efter beskedet om att Grieg Seafood kommer att lägga ner verksamheten på Isle of Skye och ta en förlust om 100 miljoner NOK, backade aktien med 4,65 procent till 86:10 NOK. Peckas Naturodlingar föll med 3,90 procent till 8:88 SEK, medan Veg of Lund föll med 3,28 procent till 8:25 SEK, Eatgood föll med 3,17 procent till 1:99 SEK, och Umida föll med 3,04 procent till 3:83 SEK.
Kesko fick dock belöning för sin omvända vinstvarning – A-aktien steg med 1,87 procent till 19:64 EUR och B-aktien steg med 2,72 procent till 21:14 EUR. Mest i branschen steg dock Sjöstrand Coffee, med 7,14 procent till 1:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,05 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,10 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,08 procent.

Gomidda: Äntligen diagnos!

Hurra, årets IgNobel-priser har delats ut – trogna läsare av denna spalt vet att detta handlar om mer eller mindre otrolig forskning som möjligen gagnar mänskligheten eller kanske inte. Och si, precis som så många föregående år är livsmedelsrelaterade frågor med på ett hörn.
Denna gång i form av Nienke Vulink, Damiaan Denys, och Arnoud van Loon, som tilldelas medicinpriset för att äntligen ha satt diagnos på ett medicinskt syndrom – att man får fnatt av att tvingas lyssna på när andra människor sitter och tuggar.
"Misofoni" kallas detta hädanefter och för evärderlig tid, och nog är vi en och annan som denna diagnos kan ställas på – räcker det rentav för sjukskrivning, tro?
Bland övriga vinnare märks forskargruppen som lyckats få en kinesisk alligator att bröla i en lufttät behållare fylld med heliumberikad luft – i vad syfte är dock oklart – eller de båda forskarna som tagit reda på vad som händer med daggmaskar när man vibrerar dem vid hög frekvens. Samt herrar Jair Bolsonaro, Boris Johnson, Narendra Modi, Andrés Manuel López Obrador, Aleksandr Lukasjenko, Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin samt Gurbanguly Berdimuhamedow, som tilldelas ett pris i medicinsk pedagogik för att ha visat att politiker har större inflytande på liv och död än vad läkarna kan.
Fast ingen av de sistnämnda dök dock upp för att hämta sitt pris.