foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/09, 2020

Storsatsning på fiskodling i Bjuv

Norska Mato Invest satsar mellan en halv och en miljard SEK i en ny fiskodling i Bjuv. Den kommer att ha en kapacitet om cirka 10 000 ton fisk om året, och ge 50-80 nya arbetstillfällen i bolaget Nordic Salmon, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Orsaken till att man väljer Sverige och inte Norge för anläggningen är att det blir högre marginaler här då Sverige är med i EU medan lönerna är lägre än i Norge.

Carlsberg höjer prognosen

Det kommer att gå bättre för Carlsberg i år än vad företaget tidigare har trott. Det säger företaget som nu räknar med att rörelsevinsten kommer att stiga med några procent istället för att som tidigare meddelats minska med 10-15 procent. Företaget skickar dock med en brasklapp om att coronakrisen gör alla bedömningar mer osäkra än vanligt.

Kemikaliegräns kan halveras – för vaccinationernas skull

Effekten av olika vaccinationer kan försämras av så kallade PFAS-kemikalier i mat och dryck. Nu vill EU:s livsmedelsmyndighet EFSA därför nästan halvera gränsvärdena för sådana kemikalier, till högst 4,4 nanogram per kilo kroppsvikt och vecka för fyra av dem, rapporterar Sveriges Radio.
"Detta riktvärde signalerar tydligt att vi måste sluta släppa ut PFAS-ämnen i miljön som till slut hamnar i dricksvattnet och maten", säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelverket.
EFSA:s förslag ska nu lämnas till EU-kommissionen.

Stormen tilltar kring Oatly

Oatlys beslut att ta in 200 miljoner USD i investeringar från bland annat investeringsföretaget Blackstone i somras möter nu en tilltagande kritikstorm bland kunder världen över. Redan när investeringen blev känd kritiserades Oatly för att ge sig i lag med Blackstone, som bland annat fått hård kritik för investeringar som ska ha lett till skövlingar av regnskogar, men sedan dess har stormen tilltagit på sociala media, och klimataktivister har börjat tala om bojkott av Oatly.
Nu har det svenska havredrycksföretaget återigen tvingats gå ut och försvara sitt beslut, och liksom tidigare upprepar man att det handlar om att försöka styra över Blackstone i riktning mot mer hållbara investeringar, genom att visa att dessa blir mer lönsamma.
"Vi måste tala ett språk som kapitalmarknaderna kan förstå", säger Oatly.
Blackstone självt har tillbakavisat kritiken.

Ica och RISE satsar på hållbara livsmedel

Ica Sverige tar forskningsinstitutet RISE till hjälp för att ta fram mer hållbara livsmedel.
"Vi ser stor potential inom många områden så som svenska råvaror och livsmedel, framtidens proteiner, hållbar nutrition och framtidens förpackningar", förklarar Klara Båth, avdelningschef på RISE.
Närmare detaljer om forskningssamarbetet har inte meddelats.

Matkomfort öppnar webbutik

Matkasseföretaget Matkomfort öppnar nu en särskild webbutik för de utvalda livsmedel som kunderna sedan i våras kunnat köpa till. Dessa "Kockens Val" har varit uppskattade, säger företaget, och nu utökar man alltså erbjudandet.

Nygammal protein-yoghurtkvarg från Lindahls

Mejeriföretaget Lindahls nylanserar sin yoghurtkvarg med högt proteininnehåll. Den kommer nu i literförpackning i två smaker, och blir enligt företaget den enda yoghurtkvargen i literformat med högt proteininnehåll och utan tillsatt socker.

Pepsi bygger snacksfabrik i Ryssland

PepsiCo bygger nu sin tredje snacksfabrik i Ryssland. Den ska ligga i Novosibirsk och ge 900 nya jobb. Storleken på investeringen är inte känd.

Eatgood drog iväg

Eatgood steg med 8,75 procent till 2:05 SEK på torsdagen, före Peckas Naturodlingar som steg med 3,82 procent till 9:24 SEK, Bayn Group som steg med 3,63 procent till 8:00 SEK, och Ica Gruppen som steg med 2,65 procent till 453:50 SEK.
Orkla föll samtidigt med 2,68 procent till 90:62 NOK, medan Sjöstrand Coffee föll med 2,61 procent till 1:13 SEK och Mowi föll med 2,40 procent till 172:70 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,13 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,43 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,54 procent.

Gomidda: Otack är världens lön

Varje födelsedag – sedan grabben föddes – har britten Matthew Robsons farsa Pete gett honom en flaska 18-årig Macallanwhisky i födelsedagspresent. Men tro inte att han – åtminstone när han uppnått dryckesmyndighetsåldern – firat med flaskornas innehåll. Istället har han nu sålt hela samlingen för hisnande 44 000 GBP – som han använt som kontantinsats för en ny bostad.
Nå, nu ska det i sanningens namn tilläggas att Pete Robson såg spriten som en investering, åtminstone på senare år då den rakat upp i värde. Men från början var det mest tänkt som en unik gåva, säger han till BBC, där den första var tänkt att "wet the baby's head", som han uttrycker det.
Döpa sin son i whisky? Tja, så är Pete Robson också från Skottland.