foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/09, 2020

Felix skaffar egen klimatmärkning

Felix ska börja märka de varor som kvalificerar sig för kraven med en egen ny märkning, "Lågt klimatavtryck".
"Åtta av tio svenskar tycker att det är svårt att veta vilken mat som är bäst för miljö och klimat. Genom att sätta en symbol på de mest klimatsmarta produkterna vill vi att det ska vara lätt att välja klimatsmart", säger marknadschefen Thomas Sjöberg.
Kriterierna för att få märkningen är att produkternas klimatavtryck ligger i linje med FN:s 1,5-gradersmål, men även Orklas ävrika Felixprodukter kommer att få sina klimatavtryck redovisade på varumärkets hemsida.

Avtalslöst från sista oktober

Livsmedelsarbetareförbundet och Livsmedelsföretagen kommer att träffas andra oktober för att stämma av avtalsläget i den förlängda avtalsrörelsen. Men därefter har man bara månaden ut på sig att komma överens, sedan inträffar avtalslöst tillstånd, och parterna kan ta till stridsåtgärder. Parterna är dock redan överens om det mesta av de allmänna villkoren, och har i stort sett bara lönefrågan kvar, rapporterar Mål & Medel.

Eatgood stegar in i Thailand

Svenska foodtechföretaget Eatgood får en ny distributör i Thailand, Cuisine Craft Co. Ltd, som enligt företaget "har ett kontaktnät som täcker stora delar av den thailändska marknaden". Marknaden för luftfritöser i landet har formligen exploderat i Thailand det senaste året, och den vill Eatgood nu vara med och ta en del av.

Fortsatt arbete för att minska på saltet

Livsmedelsindustrins projekt för att minska på saltet i maten, ReduSalt, har beviljats fortsatta medel av Vinnova fram till hösten 2022. Därmed går arbetet in i sitt tredje steg, som kommer att handla mycket om att sprida information, både till livsmedelsindustrin och till allmänheten, meddelar LI.

Absolut tar hjälp av Lili Assefa

Absolut Vodka fortsätter sin tradition med uppseendeväckande PR och tar nu hjälp av mode-, musik- och PR-kändisen Lili Assefa. Hennes byrå Assefa Communication blir ny PR-partner för Absolut Vodka i Sverige, rapporterar Resumé.

Kraft Heinz säljer ostmärken till Lactalis

Lactalis ska köpa en rad ostvarumärken från Kraft Heinz, som Knudsen, Polly-O och Hoffman's. Köpet för 3,2 miljarder USD ska vara klart under första halvåret nästa år, förutsatt att konkurrensmyndigheterna ger sitt godkännande. Kraft Heinz kommer dock att behålla ikoniska mjukostvarumärket Philadelphia.

Maersk öppnar snabbrutt till och från Asien

En transportled som går snabbare än med båt och blir billigare än med flyg – det är så Maersk nu marknadsför sin nya linje mellan Korea-Japan-Kina och Helsingfors-Rauma eller andra terminaler i Europa. Det uppnår man genom att begränsa havstransporterna till att bara gå till Nachodka i ryska Fjärran Östern, och därifrån ta godset på tåg tvärsöver hela Ryssland, vilket tar elva dagar. Rutten har testats i ett år och blir nu permanent, omtalar Fruitnet.

Umida föll

Umida föll med 4,41 procent till 3:90 SEK på börsen på onsdagen, före Peckas Naturodlingar som föll med 3,44 procent till 8:98 SEK, Optifreeze som föll med 3,35 procent till 26:20 SEK, och Midsona A som föll med 2,72 procent till 71:50 SEK.
Carlsberg A steg med 2,20 procent till 930:00 DKK, före Probi som steg med 1,97 procent till 362:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,76 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,63 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,59 procent.

Inte-så-go-midda: Basta, detta icke pasta!

Även en kockstjärna kan möta förvridna ansikten och illamående uppstötningar vid blotta tanken på deras anrättningar, en klen tröst kanske till dem av oss som inte heller alltid lyckas i köket. Men nog hade man väl kunnat ana att det skulle bli ramaskri när Nigella Lawson försökte lansera ett recept på pasta med vårt favorithatobjekt Marmite.
Marmite är, för er som till äventyrs undgått detta, en svartsörjig substans med konsistens och förmodligen även smak av skokräm (vi brukar inte provsmaka det senare, så helt säkra kan vi inte vara), som görs på gammalt jästextrakt, otäcka mängder salt, nikotinsyra (!) och förmodligen ett antal andra obskyra ingredienser som sannolikt räknas som brittiska statshemligheter, ty denna substans från det brittiska öriket ingår högst troligt i Storbritanniens arsenal av diverse hemska massförstörelsevapen och bör rimligen omfattas av Genèvekonventionen.
I Storbritannien används den som smörgåspålägg och som ingrediens på sätt som man nog måste vara uppväxt med Marmitekulturen för att kunna uppskatta, och därvid kunde det gott ha förblivit. Men nu går fru Nigella och lagar pasta med Marmite, smör och riven parmesanost på Instagram, med en försiktig vädjan till världens alla italienare om att inte skälla på henne för tilltaget, rapporterar Daily Mirror.
Med tanke på att italienska gastronomer redan tappar sansen inför hawaiipizza eller stuvade makaroner finns det nog all anledning att undanhålla detta brittiska kulinariska våldsdåd från italienare i er närhet. Risken finns att de annars betraktar detta som casus belli.