foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/09, 2020

Facken står fast vid treprocentskravet

Trots att arbetsgivarsidan sneglar på nollbud i årets förlängda avtalsrörelse upprepar nu Livs, Unionen, Sveriges Ingenjörer, GS samt IF Metall kravet på tre procents löneökningar från första april.
"Vår bestämda uppfattning är att det är viktigare än någonsin att hålla i industrinormeringen", skriver de fem fackförbundens ordföranden i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet, och pekar på att coronakrisen nu tycks ha vänt. Dessutom menar de att deras medlemmar är värda en belöning, i form av höjda reallöner, för att de hållit ut och hållit verksamheten igång under krisen.
Löneökningar är en viktig del i att försöka få upp inflationen till Riksbankens mål om två procent, sa vice riksbankschef Per Jansson i förra veckan, medan Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall så sent som på tisdagen varnade för att ökningar skulle slå mot Sveriges konkurrenskraft. Mot det invänder facken att konkurrenskraften tvärtom snarare ökar ifall deras medlemmar får mer pengar att spendera.
"Vår utgångspunkt är att reallöneökningar är viktiga för att öka efterfrågan i ekonomin. Löneökningar höjer de anställdas inkomster och ökar efterfrågan", skriver facken, men säger ändå att det är viktigt med att hålla balansen så att företagens kostnader inte ökar för mycket.
"Den internationellt konkurrensutsatta sektorns lönenormerande roll har gett löntagarna på hela den svenska arbetsmarknaden riktiga löneökningar och mer pengar i plånboken under en lång rad av år. Det vore ett stort misstag att överge den lönebildningsmodell som vi faktiskt vet fungerar", skriver de.

Industrin ska göda Östersjön mindre

Lantmännen, LRF, Världsnaturfonden WWF och svenska Jordbruksverket startar nu en nu kampanj för att minska övergödningen av Östersjön, med fokus på livsmedelsindustrins bidrag till denna. "Baltic Stewardship Initiative" kallas initiativet, som bland annat ska rikta sig till livsmedelsföretag, lantbrukare och handel.
"Lantmännen har affärer runt hela Östersjön och det är därför naturligt för oss att engagera oss i frågan", förklarar företagets hållbarhetschef Claes Johansson.

Saturnus släpper alkoholfri glögg

Saturnus släpper de alkoholfria glöggsorterna 1893 Alkoholfri och Superfrukt Vit inför årets julsäsong.

Tysk svinpest stänger dörrar i Asien

Kina och Sydkorea stoppar nu importen av fläskkött från Tyskland, efter att den mycket smittsamma och för grisar dödliga svinpesten konstaterats där. Inom EU fortsätter dock handeln med tyskt fläskkött eftersom de avgränsningar som införts runt det drabbade området i delstaten Brandenburg anses tillräckliga. Tyska myndigheter förhandlar nu med exportländerna om att samma princip ska tillämpas av dem.

Taxfree återinförs på Englandsresorna

Storbritannien planerar nu att återinföra skattefri försäljning av alkohol för de som reser till och från EU, efter landets utträde ur unionen. Dessutom tänker man höja införselkvoterna rejält för resor in i landet – det kommer att handla om 42 liter öl, 18 liter vin, nio liter mousserande vin eller fyra liter sprit, rapporterar Just-drinks.

Fortsatt upp för Midsona

Midsona A fortsatte upp på tisdagen, med 5,00 procent till 73:50 SEK. Dalsspira steg med 4,45 procent till 3:99 SEK, Umida steg med 354 procent till 4:09 SEK, Mackmyra steg med 3,33 procent till 7:22 SEK, och Midsona B steg med 3,06 procent till 73:10 SEK.
Bayn Group föll samtidigt med 5,44 procent till 7:65 SEK, Agromino föll med 3,45 procent till 5:60 SEK, och Peckas Naturodlingar föll med 2,53 procent till 9:26 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,94 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,84 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,34 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,95 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,37 procent.

Gomidda: Hemlig mat på spåret

Ska man åka tåg kan man ju behöva något att äta, inte minst i Tyskland där man ju kan bli sugen på Bratwurst und Bier redan vid själva ankomsten till landet. Men på snabbtågen ICE genom landet har nu serveringarna misslyckats med att hålla öppet när det är hungriga passagerare ombord så till den grad att utbredningen av problemet hemligstämplats.
Förbundsdagsledamoten Torsten Herbst ställde nämligen fråga om saken i den tyska riksdagen, men fick besked om att uppgiften om hur många tåg som körs med stängd bistro är "grundlagsrättsligt skyddade affärshemligheter" som dessutom berör statens skatteintressen, enligt Welt am Sonntag. Visserligen får Torsten Herbst själv ta del av uppgifterna, men nåde honom ifall han för dem vidare.
Det är oklart vem som skulle gynnas av att uppgifterna kom ut, eftersom Deutsche Bahn som kör tågen mer eller mindre har monopol på långfärdsresorna. Förmodligen, tror tidningen, är det bara så att svaret är så pinsamt för staten att man vill hålla det hemligt.