foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/09, 2020

Butiksförsäljning räddade industrin – men många ändå drabbade

Den ökande försäljningen av livsmedel i butik under coronakrisen har hållit de totala livsmedelsvolymerna uppe under andra kvartalet, till samma nivåer som samma period året innan. Men bilden är splittrad, för många producenter är mer beroende av besöksnäringen än andra, och kan inte kompensera sig genom ökad försäljning i dagligvaruhandeln. Det är slutsatsen i Livsmedelsföretagens (LI) konjunkturundersökning för andra kvartalet 2020.
"Det finns en bild av att livsmedelsindustrin täljt guld under coronakrisen. Det stämmer tyvärr inte. Rekordnoteringarna från dagligvaruhandeln innebär dessvärre inga rekordnoteringar från svenska leverantörer, som också är beroende av andra försäljningskanaler", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal.
Samtidigt har även exporten minskat drastiskt, och ännu inte återhämtat sig, med undantag för Norge – något som sätts i samband med att norrmännen inte kunnat åka och gränshandla i Sverige.

Polarbröd: Jo, det var förmodligen degklumpen

Det var trots allt – förmodligen – en degklump som fattat eld som orsakade den stora branden på Polarbröd i Älvsbyn där hela anläggningen brann ner. Det visar Polarbröds egen interna utredning som nu avslutats. Enligt denna blossade branden upp på svalbanan, vars ventilation fick elden att ta fart, samtidigt som konstruktionen av den gjorde att det inte gick att komma åt och släcka.
Polarbröd säger att man kommer att se över verksamheten vid bageriet i Bredbyn, så att samma sak inte ska hända där, och kommer också att ta hänsyn till detta när man bygger sitt nya bageri i Älvsbyn. Samtidigt pågår flera övriga utredningar av branden, bland annat i försäkringsbolagets och MSB:s regi.

Gymkedja och bageriföretag lanserar bröd ihop

Gymkedjan Nordic Wellness börjar samarbeta med Brödverket om bröd med hög proteinhalt. Brödverkets produkter har funnits på marknaden sedan 2013, men nu stöps de alla om i en co-brandingsatsning tillsammans med gymkedjan, efter ett initiativ från vd Anders Nilback.
"I början av året satt jag på spinningcykeln i Nordic Wellness lokaler i Eriksberg, Göteborg och då dök en spontan tanke upp om att eventuellt göra en co-branding för att ge proteinbröden en nykick", förklarar han.
Brödet kommer att säljas i alla de stora dagligvarukedjorna i landet.

Arla ska förbättra djuromsorgen

Arla lanserar mjölk märkt ”Ännu bättre djuromsorg” som kommer från gårdar vars bönder åtar sig att följa regler för djuromsorg där kraven i flera fall är mer långtgående än lagstiftningen i både Sverige och EU. I utbyte får bönderna ett tillägg om 0:01 EUR per kilo.
De förbättrade villkoren innebär bland att att korna får längre sommarbete, går fritt inomhus, får mer plats och mjuka bäddar att vila på samt massage från roterande ryktborstar.

Pringles ska bli miljövänligare

Pringles ikoniska tub har länge varit utskälld för att vara en miljöbov, eftersom bladningen av olika material gjort den svår att återanvända. Nu testar ägaren Kellogg en ny förpackning som ska bli enklare att använda, och som bara ska bestå av papp och plast. Den nya förpackningen, som testas i Storbritannien, ska dock fortfarande ha formen av en tub – och gå att använda som "trumma", enligt företaget.

Midsona steg

Midsona A steg mest på måndagen i branschen, med 8,53 procent till 70:00 SEK, före Sjöstrand Coffee som steg med 5,36 procent till 1:16 SEK, Umida B som steg med 3,95 procent till 3:95 SEK, Veg of Lund som steg med 3,58 procent till 8:68 SEK, Probi som steg med 2,84 procent till 362:00 SEK och Grieg Seafood som steg med 2,49 procent till 90:45 NOK.
Bayn Europe föll samtidigt med 4,49 procent till 8:08 SEK, medan Dalsspira föll med 4,26 procent till 3:82 SEK, Eatgood föll med 4,15 procent till 1:85 SEK, och Rootfruit föll med 4,05 procent till 7:10 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,29 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,08 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,04 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,58 procent.

Gomidda: I tuben

Pringles ska skrota metallen i sina ikoniska tubförpackningar, läser ni på annan plats i dagens Foodwire, och i framtiden ska den bara bestå av papp och plast. En seger för miljön, antar vi – men ett betydlig bakslag för alla datahackers som vill testa ett av de mest utbredda "raggarknepen" på området, nämligen att använda Pringlestuben som wifikanon.
Det är nämligen så väl ordnat att metallfilmen inuti tuben tillsammans med metallplattan i botten erbjuder alldeles ovanligt gynnsamma förutsättningar för att wifi-radiovådor ska studsa runt, koncentreras samt enbart kunna ta sig ut genom öppningen där locket suttit, ifall man bygger in en liten wifi-antenn ungefär mitt på långsidan på tuben. På så sätt kan man enkelt göra en riktad sändare som enligt många hemmafixare ökat räckvidden för hemmanätverket med flera tiotals meter – och då dessutom mot en speciell plats, så att inte varenda granne kan smyga sig in på ens nätverk.
Blir det nu inte längre någon metall i burken upphör den förmågan, vilket möjligen är ett litet steg bakåt för människan. Men man får väl trösta sig med själva chipsen i förpackningen förstås.