foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/09, 2020

Polarbröd: Smörgåstillverkning startar i höst

Redan under hösten räknar Polarbröd med att komma igång med sin smörgåstillverkning i Älvsbyn igen. Det sker med hjälp av en investering om uppemot nio miljoner SEK i en ny anläggning för ändamålet på orten, efter att den gamla tillverkningen förstörts i den stora branden på företaget nyligen.
"Detta är en första milstolpe för oss på vår väg tillbaka med verksamhet i Älvsbyn. Det känns fantastiskt roligt att vi redan nu kan projektera ett nytt smörgåshus", säger koncern-vd Karin Bodin.
Ett 20-tal personer kommer att kunna få jobb på den nya fabriken.

Matpriserna minskar mer än inflationen

Priserna på livsmedel och drycker i Sverige minskade med 0,4 procent mellan juli och augusti, medan konsumentpriserna i allmänhet med undantag för räntor (KPIF) minskade med 0,1 procent. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån. Mest minskade priserna på matfett, med 22 procent, medan priserna på frukt föll med 1,8 procent och grönsaker med 1,4 procent. De enda ökningarna fans inom kaffe, te och kakao samt läsk, vatten och juice, som steg med 0,6 respektive 0,7 procent.

Hotellrestauranger värst drabbade av uteätarkrisen

Försäljningen på svenska restauranger rasade med omkring 40 procent under andra kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. På hotellen var raset däremot runt 70 procent. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån. Trafiknära restauranger minskade försäljningen med 55 procent, nöjesrestauranger, pubar och liknande med 54 procent, och kaféer och kondis med över 38 procent. Totalt åt och drack svenskarna för omkring 36,3 miljarder SEK utanför hemmet under perioden, trots coronakrisen.

Dagligvaruhandeln har snart återhämtat sig

Svensk dagligvaruhandel – Systembolaget borträknat – har snart återgått till normala nivåer efter coronavårens hamstring och påföljande försäljningsras. Samtidigt låg försäljningen i juli, den senast uppmätta månaden, omkring en procent under den under samma månad förra året. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Detaljhandeln totalt har däremot ökat kraftigt, tack vare stor ökning inom sällanköpshandeln.

Nöbbelövs Gårdsmejeri lägger ner

Nöbbelövs Gårdsmejeri lägger ner verksamheten efter åtta års verksamhet. Orsaken är att lönsamheten inte räcker till.
"Mjölkpriserna har inte hängt med i prisökningen jämfört med de andra produkterna i butikerna. Man kan bara gå tillbaka till 1980-talet och jämföra med literpriset i dag, för att se att det är åt skogen. Då jobbar man ändå 365 dagar om året med att ta hand om korna", säger grundaren Peter Nilsson till Kristianstadsbladet.

Efterlyses: Innovationer

Svensk livsmedelsproduktion behöver fortsätta att stärkas med innovationer, som kan leda till mer produktion och export. Det är orsaken till att Vinnova nu ger Sweden Food Arena 2,6 miljoner SEK för att göra en förstudie om hur detta kan ske.
"Konkret samarbete behövs mellan näringsliv, akademi och myndigheter för att vi ska kunna förverkliga regeringens ambition 'Att den svenska livsmedelskedjan år 2030 är globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv att verka inom'", säger Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena.
I projektets styrgrupp deltar bland andra Lantmännen, Orkla, ABB, Coop, Ica, LRF och Livsmedelsföretagen (LI).

Coop Värmlands vd slutar

Coop Värmlands vd Tomas Sjölander avgår efter sex år på posten. Posten övertas tillfälligt av personalchefen Charlotte Lunås medan sökandet efter en permanent efterträdare pågår.

Galatea lanserar ny e-handel

Svenska alkoholföretaget Galatea lanserar en ny e-handel för restaurangbranschen. Det är något som restaurangkunderna efterfrågat, säger företaget, som också hoppas kunna bjuda på inspiration och ökad kunskap genom den nya sajten.

Svinpest i Tyskland

Tyskland har konstaterat sitt första fall av afrikansk svinpest, efter att sjukdomen hittats i ett vildsvin i Brandenburg nära polska gränsen. Landets myndigheter arbetar nu på att försöka begränsa spridningen av den mycket smittsamma och dödliga men för människor ofarliga sjukdomen, som trots det kan komma att få stor påverkan på den tyska och europeiska fläskköttsmarknaden.

Rootfruit steg

Rootfruit steg med 3,50 procent till 7:40 SEK på en fredag som kännetecknades av ganska måttliga rörelser i branschen. Probi steg med 2,62 procent till 352:30 SEK, Novozymes steg med 2,49 procent till 411:80 DKK, och Bakkafrost steg med 2,03 procent till 578:50 NOK.
Veg of Lund föll samtidigt med 2,34 procent till 8:36 SEK, medan Dalsspira föll med 2,21 procent till 3:99 SEK och Scandinavian Tobacco föll med 2,13 procent till 96:50 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,18 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,19 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,38 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,44 procent.

Gomidda: It's !€%%Y# EXPENSIVE!!!!

Vi törs inte riktigt tänka på vilka verbala utbrott som hade blivit resultatet om rollerna hade varit de omvända. Men nog hade kapten Haddock hamnat i bakvattnet om det varit kockstjärnan Gordon Ramsay som fått räkningen, och inte den man – som av förklarliga skäl vill vara anonym – och som tänkte sig käka mat på Gordon Ramsay Steak at Harrah's i Atlantic City i USA.
Kobebiff stod på menyn, underligt nog synbart billigare än amerikansk Wagyubiff, som väl får anses vara köttvärldens Cadillac om Kobebiffen är dess Rolls-Royce.
"Jag är en stor kille, jag var hungrig, så jag beställde in 12 ounces (340g) Kobe", säger han enligt Daily Star.
Gott var det, men smakar det så kostar det. För vad den arme mannen inte uppmärksammat var att Wagyubiffen kostade 84 USD för 8 ounces, medan Kobebiffen kostade 35 USD per ounce – alltså drygt 300 svenska kronor för 28 gram.
Så när notan bars ut vägde den över 600 USD, alltså över 5 200 spänn, en lunchnota som får det att tåras i ögonen på vem som helst. Fast då var det i och för sig för mat för två pers, för flickvännen följde också med, och vad det nu var hon åt var inräknat.
Trots det ångrar han inget – ett minne för livet, menar han. Men ett dyrköpt sådant.